UWAGA! Dołącz do nowej grupy Szczucin - Ogłoszenia | Sprzedam | Kupię | Zamienię | Praca

Przygotowywanie pysznych gofrów w domu to świetny pomysł, aby zaoszczędzić i regularnie raczyć domowników pysznymi przekąskami. Dla uzyskania doskonałego smaku gofrów niezbędne jest jednak posiadanie odpowiedniego sprzętu. Mimo że na rynku jest wiele modeli różniących się wielkością, rodzajem powłoki, kształtem form i dodatkowymi funkcjami, to najważniejszym parametrem pozostaje moc urządzenia. To właśnie ona decyduje o tym, czy gofry będą chrupiące, równomiernie wypieczone i gotowe w kilka minut. Dowiedz się zatem, jaką moc powinna mieć dobra gofrownica.

Dlaczego moc jest tak istotna?

Moc gofrownicy wpływa bezpośrednio na temperaturę, jaką osiągają płyty grzewcze. Im wyższa moc, tym szybciej urządzenie się nagrzewa i lepiej utrzymuje stałą temperaturę podczas pieczenia. To szczególnie ważne w przypadku gofrów belgijskich, które wymagają intensywnego, mocnego nagrzania, aby uzyskać idealnie chrupiącą skórkę przy zachowaniu miękkiego wnętrza. Zbyt niska moc sprawia, że ciasto nie wyrasta prawidłowo i niemożliwe jest uzyskanie pożądanego efektu.

Dlatego warto już na etapie wyboru przyłożyć dużą uwagę do mocy i możliwości, które oferuje urządzenie. Zarówno gofrownica bąbelkowa, jak i klasyczna dzięki dobremu wyborowi posłużą przez długi czas i pozwolą cieszyć się doskonałym smakiem gofrów o każdej porze roku. Zarówno latem w wersji ze świeżymi owocami, jak i zimą w wariancie z dżemem lub mrożonymi owocami sprawdzą się znakomicie w formie domowej przekąski „na słodko”.

Jaka moc będzie idealna do domowego zastosowania?

Gofrownice o mocy 600-900 W

Moc 600–900 W jest najczęściej spotykana w tańszych modelach. Choć te gofrownice kuszą ceną to mają swoje ograniczenia. Rozgrzewają się dłużej i trudniej utrzymać temperaturę podczas ciągłego pieczenia kolejnych porcji. Sprawdzą się tylko wtedy, gdy gofry są przygotowywane okazjonalnie, a efekt nie musi być perfekcyjny. Warto jednak wiedzieć, że uzyskanie idealnej chrupkości przy niewielkiej mocy może być bardzo trudne.

Gofrownice o mocy 1000-1200 W

Dla uzyskania dobrych, złocistych i chrupiących gofrów najlepiej wybrać gofrownice o mocy minimum 1000–1200 W. To poziom, przy którym urządzenie nagrzewa się szybko, a płyty osiągają stabilną temperaturę, co pozwala na regularne pieczenie bez przerw. Gofry są wypiekane równomiernie i szybko nabierają pożądanej formy. Najczęściej wystarczy 3–5 minut na jedną porcję, aby cieszyć się chrupiącymi goframi.

Gofrownice o mocy 1400-2000 W

Najbardziej wymagający klienci powinny rozważyć zakup sprzętu o mocy 1400–2000 W. Takie gofrownice zapewniają błyskawiczne nagrzewanie i efekt zbliżony do lokali specjalizujących się w serwowaniu gofrów. W efekcie gofry wychodzą równomiernie wypieczone i idealnie chrupiące. To świetny wybór dla osób, które pieką często lub chcą uzyskać najwyższą możliwą jakość domowych gofrów.

Co jeszcze przyda się do pieczenia gofrów?

Oprócz gofrownicy warto również zainwestować w inne urządzenia, które usprawnią proces przyrządzania gofrów i pomogą uzyskać jeszcze lepszy efekt. Najważniejsze sprzęty, to:

  • blender Zelmer – pomaga szybko i dokładnie wymieszać ciasto, a także pomaga w zmiksowaniu owoców, które następnie mogą wylądować na gofrach;
  • jogurtownica – pozwala przygotować domowy jogurt, który idealnie sprawdzi się jako lekki dodatek do świeżo przygotowanych gofrów.

Dobrze wybrane akcesoria sprawiają, że proces przygotowywania gofrów jest jeszcze przyjemniejszy, a efekt zbliżony do tego, który można spotkać w nadmorskich budkach z goframi. Dzięki dobremu wyposażeniu domowej kuchni nie trzeba czekać na wakacje, aby cieszyć się pysznymi wypiekami.


Oceń: Ile mocy powinna mieć dobra gofrownica?

Średnia ocena:4.93 Liczba ocen:10